> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > manuals > The beast of War - Afghan T-55

Manuals N°3

The Beast of War - Afghan T-55
Model en tekst : Patrick Winnepenninckx en foto's Kristof Pulinckx

Inleiding:
De T-55 is mijn favoriete naoorlogse tank omdat dit voertuig de modelbouwer zeer veel mogelijkheden en variaties biedt qua strijdtoneel, nationaliteit en kleuren. Ik wou dan ook afstappen van de klassieke zandgele Irakese T-55 en eens iets anders op tafel zetten. De keuze viel uiteindelijk op een lichtjes ‘misbruikte' Afghaanse T-55...

Het model :
Als basis voor dit project heb ik de Tamiya T-55 kit gebruikt, deze doos voldoet qua detail en gietwerk aan de kwaliteit die we van het merk gewoon zijn. De bouw van het model begin ik meestal met de wielen. Met een scalpel heb ik stukjes uit het rubber van de baanwielen gesneden, om deze een afgeleefd uitzicht te geven. De beugel die de lichten op de boegplaat beschermt werd vervangen door een zelfgemaakt exemplaar, vervaardigd uit koperdraad. De voorste spatborden werden weggesneden en de randen werden met schuurpapier fijngeschuurd. De externe brandstofleidingen op het rechter spatbord heb ik zelf gemaakt met koperdraad. Referentiemateriaal en foto's van de echte ‘bakken' zijn hierbij belangrijk, om je ervan te vergewissen dat je de leidingen op de juiste manier met elkaar verbindt. Verder heb ik ook een metalen loop van FineMolds, een photo-etch set van Eduard en de beweegbare tracks van Modelkasten voor de T-72 gebruikt.

Verf en decoratie :
Het model werd gespoten met een mengeling van Humbrol Light Green (no. 120) en Humbrol Light Olive (no. 86). Vervolgens werden alle panelen en vlakken opgelicht door een beetje Humbrol Desert Yellow (no. 94) aan de basiskleur toe te voegen.
Nadat de verf voldoende was uitgehard hebt ik de dry decals op de toren aangebracht.
Het weatheren van het model begint met een lichte wash van Raw Umber olieverf verdund met white spirit, die over het volledige model wordt aangebracht. Aansluitend worden alle panelen ingelijnd met een verdunde mengeling van Humbrol Dark Earth (no. 29) and Matt Black (no. 33).
Het effect van de roestplekken op alle horizontale delen van de toren en het onderstel werden gecreëerd door op die plaatsen een drybrushlaag aan te brengen van Chocolate (no. 98) en Humbrol Leather (no. 62). Krassen werden geschilderd met een fijn penseel en Humbrol Brown Bess (no. 170) en Humbrol Matt Rust (no. 113). Vuiligheid en oliestrepen zijn van Humbrol Leather gemengd met Raw Umber om variatie te krijgen. Voor de roest op de uitlaat en het stof op de wielen en de rupsen heb ik de beruchte MIG pigmenten gebruikt.