> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > manuals > Honda RC211V "The Doctor's Tool"

Manuals N°4

Honda RC211V "The Doctor's Tool"
Model en tekst : David Maes en foto's: Johan Witters, Peter Van Caneghem

Inleiding:
Ik ben altijd gefascineerd geweest door motorfietsen en alles wat ermee te maken heeft. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ik al met spanning aan het uitkijken ben naar het nieuwe MOTO-GP seizoen. Als grote liefhebber hiervan, en meer bepaald als fan van Valentino Rossi, ben ik benieuwd wat het komende seizoen te bieden heeft, zeker door de recent doorgevoerde wijzigingen in het reglement. Na het bouwen van een aantal militaire voertuigen begon het weer te kriebelen om nog eens een moto te bouwen. Het is dus niet verwonderlijk dat het de HONDA RC211V geworden is waarmee “The Doctor “ het seizoen 2002 zo glansrijk won.

De kit:
Het model dat ik gebouwd heb betreft de Tamiya kit nr 14092. Ik heb dit ‘Straight from the box' gebouwd en heeft een kleine drie maanden geduurd. Tijdens de bouw werd het plan voor het grootste deel gevolgd om een beetje overzicht te houden op de kleine stukjes. Ik begon met het hart van de motor, zijnde het motorblok , waarna de rest stelselmatig werd opgebouwd. Eenmaal het chassis klaar was , begon het project dan ook duidelijk vorm te krijgen.

Spuiten en zetten van decals:
Het chassis werd vooraf ontdaan van zijn chroomlaag door het in een lauw badje te steken met sodakristallen. Achteraf werd dit dan gespoten met een basislaag van glanzend zwart (Humbrol 21) en enkele lagen Alclad II Polished Aluminium, wat een pracht van een eindlaag oplevert. Echt een aanrader voor alle modelbouwers.
De meeste stukken werden gespoten in de kleuren zoals aangegeven op het plan. Na voldoende gedroogd te hebben ben ik dan, gewapend met Set en Sol, begonnen aan het aanbrengen van de decals. Let wel, dit is een secuur werkje en misschien wel het minst plezante van het bouwproces. Werk voor heel geduldige mensen... Gelukkig zijn de decals van goede kwaliteit zodanig dat ik deze met een geringe schade op het model heb kunnen aanbrengen.
De radiator werd nog speciaal voorzien van een zeer dunne zwarte wash om het een meer gebruikte indruk te geven.

Waar ik me in het speciaal mee geamuseerd heb is het spuiten van de uitlaten. Deze werden als volgd gespoten: glanzend zwart (Humbrol 21), Alclad II Polished Aluminium, blinkend vernis (Mr Hobby), Alclad II burnt metal. Na het aanbrengen van enkele dunne streepjes papiertape over de lasnaden heb ik dan nog een laag clear blue (Tamiya X23) aangebracht op het volledige uitlaatsysteem, rekening houdend dat deze blauwer moeten worden naarmate we dichter bij het motorblok komen. Als laatste heb ik dan nog een sterk verdunde zwarte laag aangebracht langs beide zijden van elke lasnaad .
Eenmaal alles droog was heb ik alle delen opgebouwd om tot het uiteindelijke resultaat te komen.