> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > manuals > M1025 Hummer

Manuals N°5

M1025 Hummer
Model : Luc Van Erom, tekst: Patrick Winnepenninckx en foto's: Moveleo foto team

Inleiding:
Tamiya bracht in 2003 twee nieuwe kits uit van deze wereldbekende jeep, die voornamelijk door de Amerikaanse strijdkrachten gebruikt wordt.
Beide modellen, de M1025 met de .50 mitrailleur en de M1046 met het TOW antitanksysteem, zijn types die tot het midden van de jaren negentig gebruikt werden. De recente interventies in Afghanistan en Irak verplichtten de Amerikanen ertoe om extra bepantsering en nieuwe versies te ontwikkelen.

Bouw:
Ik besloot om de M1025-versie te bouwen en te converteren naar een voertuig dat gebruikt werd tijdens de invasie van Irak in 2003, door gebruik te maken van verschillende Blast-update sets. Tijdens de bouw van het model heb ik de volgorde van het plan grotendeels gerespecteerd, enkel op het gepaste tijdstip de Blast onderdelen toegevoegd.
Deze resin onderdelen passen heel goed, behalve het schild voor de torenmitrailleur dat krom was. Ik heb het schild rechtgetrokken door het stukje te verwarmen met de warme lucht van een haardroger.
Vooraleer het dak en de deuren op hun plaats te lijmen, moest de binnenkant van het model volledig afgewerkt worden. Vervolgens werd eerst het dak gelijmd en dan pas de verschillende deuren. Hier komt wel wat paswerk aan te pas om de deuren mooi op hun plaats te krijgen.

Verf en decoratie:
Het model kreeg een basislaag van Humbrol 93 (Desert Yellow) en werd vervolgens opgelicht door een beetje Humbrol 103 (Cream) toe te voegen aan de basislaag. Nadat de verf droog was heb ik het model een wash gegeven van Raw Umber olieverf, verdund met white spirit. Drybrushing werd gedaan met Humbrol 103 (Cream). De banden werden gespoten met Revell 9 (Antraciet), de accessoires werden geschilderd in Humbrol-kleuren. Het stof werd aangebracht door sterk verdunde Humbrol 93 verf te spuiten op de banden, ruiten en de onderzijde van de deuren.