> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > after action reports >Herdenking Ardennenoffensief

After Action Report 2005-10
Ardennenoffensief : May the world never forget
Foto's door Johan Witters & tekst door Lieven "Den Ducky" Wynants - Johan Witters

Regenachtig, mistig en koud.. naar mate we verder oprukten richting Ardennen werd het landschap steeds meer herschapen in een idyllisch en romantisch wit beeld, waar ook sneeuwruimers en stapvoets verkeer deel van uit maakten. Met een beetje vertraging door de besneeuwde wegen kwamen we aan in Bertogne, het eerste doelwit van ons eigen Ardennenoffensief.

Bertogne speelde gast voor een leger acteurs die één van de bloedigste hoofdstukken uit de geschiedenis van dit Ardeens dorpje zouden komen naspelen. In Duitse en Amerikaanse uniformen gekleedde mannen zouden rond de kerk naspelen hoe de Duitse troepen hier eind '44 de Amerikaanse soldaten onder de voeten liepen en het dorp onder controle kregen. De Amerikanen kunnen uiteindelijk, na zware straatgevechten en de inzet van een Stuart, Sherman en ander zwaar materiaal, het dorpje heroveren en de Duitse troepen krijgsgevangen nemen.
De show en het opzet waren goed, het aanwezige publiek had er alleszins plezier in. Na afloop van de evocatie bleven we nog even verbroederen met de figuranten, en volgde er natuurlijk nog een fotoshoot van het aanwezige rollend materiaal.

Na de show in Bertogne zetten we onze weg verder, richting Foy. Net voorbij Recogne stopten we nog even bij een Duits militair kerkhof, de laatste rustplaats van 7000 Duitse soldaten die tijdens het offensief in deze streek sneuvelden. Rij na rij kruisjes staan hier netjes in de immense witte zee, de ijzige stilte enkel verbroken door onze voetstappen in de dikke laag sneeuw.

Volgende stop: Bois Jacques aan de rand van Foy. Hier hadden we de gelegenheid de linies van E-Company van het 506de Parachute Infantry Regiment te bezoeken, beter bekend als "Easy" Company uit "Band of Brothers". Aangekomen aan de linie van Easy Company konden we ons een goed beeld vormen van de barre omstandigheden waarin ze de vele Duitse beschietingen hebben ondergaan, en van waaruit ze de uiteindelijke bestorming en verovering van Foy hebben gedaan. Hun schuttersputje, letterlijk een ondiep gat in de bevroren grond, was het enige wat deze soldaten hadden als bescherming tegen de bijtende kou, gure wind en alle dodelijke dingen die de vijand op hun afstuurden.

Verder bezochten we aan de rand van het Bois du Saint Jacques ook het nieuwe herdenkingsmonument dat werd opgericht ter ere van Easy Company. Dit momument werd opgericht na de opnames van Band of Brothers in de omgeving, getuige het plaatje aan de zijkant dat het monument mede werd mogelijk gemaakt door de giften van oa. "Mr. & Mrs. Tom Hanks, Hollywood California".

Volgende stappen in onze tour waren het versterken van de innerlijke mens in Bastogne en een kort bezoek aan het Bastogne Historical Center. De pret kon vandaag niet op: op de parking van het Bastogne Historical Center stonden twee humvee's. Ook deze werden op onze digitale gevoelige plaat gezet, de pixels vlogen nogal in het rond.

In het centrum van Bastogne was het opnieuw een invasie van Amerikaanse soldaten, en daartussen af en toe ook nog een burger. Wat was hier nu weer te doen? Blijkbaar was ook hier een optocht georganiseerd om de gebeurtenissen van het Ardennenoffensief te herdenken. We kregen dan ook weer een hele reeks Willys Jeeps, GMC's en halftracks te zien, iets wat we al vele malen gezien hebben, maar toch bezienswaardig blijft. Bij toeval ontdekten we ook nog een andere bekende bezienswaardigheid: een modelbouwwinkel. Goede modelbouwers als we zijn deden we een korte inval, snel en efficient, met als buit een paar gegeerde potjes verf.

Onze volgende opmars bracht ons naar onze laatste stop: de Duitse linies in de bossen bij Lutrebois. Ook hier blijven enkel ondiepe, dichtgesneeuwde schuilputjes zichbaar, maar de sneeuw en kou vormen ook hier een beeld van wat er zich toen moet hebben afgespeeld.

Een dag Ardennenoffensief volbracht, komen we enkele sfeerbeelden rijker weer thuis, met de ontluikende "goesting" om tijdens de volgende zomer de vandaag ondergesneeuwde details te gaan bekijken.