> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > tactics > veiligheid en milieu

Tactics N°1

Veiligheid en milieu

We lezen er toch al zo vaak overheen, de veiligheidsvoorschriften die ze ons meegeven op verschillende producten die we gebruiken. Ook de meeste van onze modelbouwdozen bevatten veiligheidsvoorschriften. De meeste van de producten die we gebruiken zijn overigens te omschrijven als “verre van gezond”. Toch moeten we het gevaar niet uitvergroten. Enkele strikte maatregelen zorgen ervoor dat je je hobby zal kunnen uitoefenen tot op je oude dag.

Dit zijn de grootste boosdoeners:
1. lijmdampen
2. resin / schuurstof
3. verdunners en verven

 

Voor lijmdampen geldt: werk steeds in een grote ruimte, indien dit niet het geval is zorg dan voor de nodige verluchting ! - Voor de meer jongeren onder ons: ga zeker niet modelbouwen op je slaapkamer, en indien dit toch moet, zorg dan zeker dat je je kamer goed verlucht vooralleer je gaat slapen.

Het schuren van resin en diverse andere harsen levert soms zeer fijn stof op. Indien je echt grote hoeveelheden moet verwerken is een stofmasker zeker aan te raden zodat je de kleine deeltjes niet onmiddellijk inademt. Tevens is het bij AL JE SCHUURWERK (en al het te verwerken materiaal) aangewezen om te schuren met WATER. Dit zorgt ervoor dat er heel wat minder stof vrij komt en heeft bijkomende voordelen: het werkt nog veel beter en fijner, en je schuurpapier gaat langer mee!

De allergrootste boosdoener blijft echter het werken met verdunners en verven. Er is slechts 1 advies: verluchten en jezelf beschermen. - Als je werkt met verf uit het potje (schilderen) dan werk je best steeds in een goed verluchte ruimte !! Als je gaat werken met een airbrush dan is een afzuigkap bijna een noodzaak. (ook als je werkt met de zogenaamd milieuvriendelijke ACRYLVERVEN !!!) Denk echter niet dat dit voldoende is ! - Persoonlijke bescherming in de vorm van een goed spuitmasker is absoluut noodzakelijk voor je gezondheid. - Ook het dragen van chirurgische handschoenen tijdens het werken met je airbush is geen luxe, de verdunners worden namelijk ook via je huid opgenomen! Chirurgische handschoenen kan je verkrijgen in de apotheek. Een goed spuitmasker (het afgebeelde van 3M is zeer goed) vind je in de gespecialiseerde vakhandel. Het is ook raadzaam het masker (indien veelvuldig gebruikt) 1 à 2 maal per jaar te vervangen. Het is niet goedkoop, maar wat is er kostbaarder dan je gezondheid?
Nog één ding: een stofmasker is geen spuitmasker en biedt geen enkele bescherming bij het werken met een airbrush aangezien de deeltjes die vrijkomen veel fijner zijn dan stofdeeltjes.

Tenslotte nog iets over het milieuaspect: lege verpakkingen van verf enz... horen thuis in de milieubox. Ook een recuperatiefles om je restjes verf etcetera in te verzamelen na het airbrushen is handig. - Uw kinderen en kleinkinderen zullen u dankbaar zijn!