> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > tactics > basisbegrippen en technieken

Tactics N°2

Basisbegrippen en technieken

In dit eerste stukje gaan we het specifieke jargon van de modelbouw onder de loep nemen. We gaan tevens in enkele woorden proberen uit leggen wat deze items inhouden. Het zal je wel opvallen dat in modelbouwmiddens deze termen worden gebruikt tijdens normale gesprekken en dat je snel gewoon zal worden aan deze wijze van communiceren.

Foto rechts: een voorbeeld van extreme chipping door clublid Johan Witters...


Airbrushen
dit is het gebruik maken van een spuitpistool om je modellen te schilderen. Ze bestaat uit verschillende technieken
die je in de loop van je aanwezigheid in de club zeker zult te zien krijgen en onder de knie krijgen.

Drybrushen
Het aanbrengen van verfpigment op uitstekende delen van je model om alzo diepte te creëren. Dit wordt gedaan door een penseel te laden met bijna zuiver pigment dat men door middel van een tandenstoker uit een potje verf heeft gevist. Daarna wordt het penseel uitgeveegd op een zuivere doek tot er bijna geen kleur meer van het penseel komt. Hiermee ga je borstelend over de uitstekende delen van je model. Let wel op, het is op deze plaatsen dat de verf het snelste zal afblotten en verbleken, vandaar dat de kleur waarmee je gaat drybrushen lichter moet zijn als de grondkleur.

Chippen
Dit is het aanbrengen van verf met een zeer dun penseel om het afschilferen van verf na te bootsen. Men kan hier olie-, acryl- of enamelverf voor gebruiken. Het chippen vergt een zekere vorm van oefening. Het zal een tijdje duren voor je goed weet waar je deze techniek kan toepassen op je model. Plaatsen die aan veelvuldig gebruik zijn blootgesteld zullen sneller hun verf verliezen ten opzicht van plaatsen waar nooit iets of iemand opkomt. Je kan hier ook (speciale) kleurpotloden voor gebruiken.

Weathering
Is de term die de verzameling van technieken die we gaan gebruiken voor het verouderen van modellen weergeeft
We hebben het hier over het verbleken van de verf (door Drybrush bv.), het afbladeren (Chippen) en het vervuilen
(Washen) van de oppervlaktes en nog veel meer…

Washen
Deze techniek bestaat erin sterk verdunde verf te gaan gebruiken over een reeds gespoten oppervlak. De bedoeling hiervan is de kleuren af te zwakken en ze in mekaar te laten overvloeien. Tevens gaat het er voor zorgen dat men de indruk heeft dat het voertuig vuil is. De gravures zullen bij dit proces ook blijven vol zitten met de wash waardoor we weer meer diepte gaan creëren op ons model. Een wash wordt meestal gemaakt met olieverf die sterk verdund wordt met thinner. Ook waterverf of inkt wordt hier voor gebruikt.
BELANGRIJK: Een wash moet op een glanzend oppervlak gezet worden. Een mat oppervlak zal de wash absorberen, en het is onmogelijk om dan het overschot weg te vegen!!! - Eénmaal je wash aangebracht is kan je het model naar keuze mat of half-mat afwerken door er een vernislaag over aan te brengen.

Inlijnen
Deze techniek is vooral van toepassing bij het bouwen van pantservoertuigen. Ze bestaat erin alle detail met olieverf in te lijnen. Daarna gaat men met een ander penseel het overtollige aan verf weg nemen waardoor men weer de indruk heeft dat er rond deze punten zich vuil heeft afgezet. Voor dit proces wordt de verf meestal niet of slechts heel licht verdund.

Aflopers
Dit zijn de kleine oliestrepen en of vuilstrepen die we kunnen zien aan voertuigen zowel als vliegtuigen. Ze worden
door middel van een heel fijn penseel met olieverf aangebracht op de plaatsen waar ze veel voorkomen.

Photo-etched sets
Dit zijn setjes die over het algemeen gebruikt kunnen worden om je modellen te detailleren. Voor de tankisten is er
het merk ABER en voor de vliegtuigbouwers EDUARD die een heel gamma van deze sets uitbrengen. Ze bestaan uit een koperlegering die door een etsproces in allerhande fijne details worden omgevormd. Dit kan gaan van riemen, hendels, instrumentenborden voor vliegtuigen naar ganse nieuwe koepels, spatborden en zelfs werkende klemmetjes voor de tankisten. Photo-etch kan enkel gelijmd worden met secondenlijm en vraagt wel een beetje vaardigheid van de modelbouwer.

Resin sets
Resin is een giethars die veelvuldig gebruikt wordt in de modelbouw wereld. Vooral bij het vervaardigen van figuurtjes, detail- en conversiesets is dit medium zeer geliefd. Ook hier moet gelijmd worden met secondenlijm en is een zekere vaardigheid vereist. Bij de aankoop van een resin setje moet je wel steeds de kwaliteit nazien. Het is namelijk zo dat giethars nogal de neiging heeft krom te trekken en te krimpen. Verder wordt het hardingsproces veroorzaakt door een chemische reactie die warmte veroorzaakt waardoor luchtbelletjes kunnen ontstaan die het afgewerkt product een slechte kwaliteit geven, opletten dus. Resin is vaak broos en breekt ook makkelijk.