> Return to Base
> Operations
> Band of Modellers
> Missions
> After action reports
> Tactics
> Intelligence
> Manuals
> Connections
> Members only
 
home > tactics > Basisset materialen voor de modelbouwer

Tactics N°3

De basisset voor de modelbouwer

Zoals je wel weet van al de andere jobs die je moet doen is, goed materiaal het begin van elk goed afgewerkt product. Wel deze regel is zeker van toepassing in de modelbouwwereld. Je kan beter enkele Euro’s meer uitgeven aan goed materiaal, dan een nieuwe kit te moeten kopen omdat je met het keukenmes bent uitgegleden en je model hebt geruïneerd. Het is natuurlijk wel zo dat de markt dit ook weet en je met een uitbundig gamma wil verlekkeren tot aankoop van ingewikkeld materiaal dat bijna alles in je plaats doet. Wel, het is zeker in het begin niet de bedoeling dat je immense investeringen gaat doen om dit allemaal aan te kopen. Ten eerste omdat je waarschijnlijk niet al deze specifieke materialen gaat gebruiken en ten tweede omdat je vrouw, verloofde of bankrekening het zeker niet eens zal zijn met deze uitgaven. Vandaar dat we deze rubriek hebben onderverdeeld in twee takken, de basismaterialen en de materialen voor de gevorderden. Hier beginnen we alvast met een overzicht van de basisset die best in je modelbouwkoffer steekt.


Messen
Dit is één van de belangrijkste instrumenten bij het modelbouwen. Wij raden aan een mes te kopen van het type scalpel. Hier kan je de mesjes apart van kopen en er zo voor zorgen dat je snij-aparaat steeds op scherp staat. Bij ons in de vereniging gebruiken velen de messen van het Merk SWANN & MORTON, omdat deze een heel gamma hebben aan verschillende mesjes die elk voor een specifieke taak gebruikt kunnen worden. Verder zijn er nog de messen van het merk X-ACTO die ook veelvuldig worden gebruikt in onze hobby. Om te beginnen raden we je aan twee houdertjes te kopen en deze te laden met enerzijds een afgerond en anderzijds een recht mesje. Swann&Morton houders en mesjes zijn bij de apotheker te verkrijgen.

Vijlen
Een vijlenset is ook geen overbodige luxe. Ze kan gebruikt worden om grote stukken plastiek die niet gewenst zijn weg te vijlen en is zeker handig eens je gaat beginnen met RESIN. Op de markt kan je makkelijk een setje kopen voor een 5-tal Euro, doch let wel: een echt goede vijlenset (meestal van Zwitserse makelij) kost al snel 20 à 25 Euro. Uitkijken dus wat de beste prijs/kwaliteit verhouding is.

 


Schuurpapier
Bij het schuurpapier is er slechts één grote opmerking,
gebruik steeds waterschuurpapier. Het is ook zo dat als je
gaat schuren op een model je dit steeds gaat doen met
water. Dit zal voorkomen dat de poriën van je papier gaan vollopen en er tevens voor zorgen dat een soort pasta gecreëerd wordt die het schuren vergemakkelijkt. Een klein assortiment van verschillende grid is wel vereist. We raden een 320 grid aan voor het wat grovere werk, 600 tot 800 grid voor de fijnere afwerking en 1000 tot 1500 voor het polijst werk. De prijs van deze papiersoorten hangt af van de grid en varieert tussen 0,5 en 5 Euro per blad.

Schuurblokjes
Dit zijn handige werktuigen die je zelf kan vervaardigen. Ze laten je toe om precies op een welbepaalde plaats te schuren zonder dat je de omringende details gaat beschadigen. Meestal worden ze vervaardigt uit hout of plastiek waar een strook schuurpapier wordt opgeplakt door middel van dubbelzijdige tape. Je kan ook gewoon het schuurpapier rond het blokje draaien en zo tewerk gaan. Om alle werken goed aan te kunnen kan je verschillende vormen en afmetingen maken.


Pincetten
Dit handig instrument komt zeker tot zijn recht als we zeer kleine deeltjes moeten gaan plaatsen. Ook hier weer dezelfde regel: kijk goed voor je koopt. De bekken van het pincet moeten goed op elkaar aansluiten en moeten wat druk kunnen verdragen. Ook hier hebben we verschillende modellen; zo zijn er types met ronde, rechte en platte koppen en zelfs met een systeem waardoor je het pincet dicht kan houden zonder dat je er druk op uitoefent. Om te beginnen is een goed pincet met scherpe bekken, eventueel met gebogen bek, zeker geen overbodige luxe.

Theelichtjes
Deze kunnen gebruikt worden om plastiek te verhitten
zodat je je twee handen vrij hebt. Zo kan je vb. STRETCHED SPRUE (lange uitgerokken plastiek staafjes of lijntjes) maken, of banden afplatten….
Wattenstaafjes
Deze kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden: om de wash af te vegen, om de airbrush te reinigen, en je kan er ook zeer dunne HOLLE stretched sprue mee maken.

Kniptang
Dit werktuig is ook zeer belangrijk. Het is namelijk hiermee dat we de delen uit de SPRUE gaan knippen. Een topmerk bij deze instrumenten is KnipEx maar deze zijn zeer duur, 20 a 25 Euro. Verder kan je in de modelbouwspeciaalzaak nog andere kniptangetjes vinden van zeer goede kwaliteit voor ongeveer de helft van deze prijs. De punten waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een kniptang
zijn de volgende:
> Sluiten de bekken perfect op elkaar
> Is de punt klein genoeg om tussen de sprue en het
onderdeel te raken
> Is de vasthechting van de twee benen aan elkaar van goede kwaliteit zodat we na gebruik geen speling krijgen.

Wasknijpers
Deze huis-, tuin- en keukenklemmen kunnen voor zowat
alle taken gebruikt worden. Je kan er voorwerpen mee
samen klemmen, of onderdelen op bevestigen om te schilderen. De houten hebben de voorkeur: let er op dat de bekken goed aansluiten.
Tandenstokers
Is een handig hulpmiddeltje op lijm aan te brengen, verf te mengen en deeltjes op vast te prikken voor het schilderen. Een doosje tandenstokers is dan ook onmisbaar.

Zaag
Dit is eveneens een zeer handig instrument om in je basispakket te hebben. Hier spreekt men ook meestal over een scheermeszaag door het feit dat het blad van de zaag zeer dun is. Hier raden we de zaag van Tamiya aan, daar deze van zeer goede kwaliteit is. Ze is vrij prijzig ( ongeveer 20 Euro) maar je krijgt dan ook twee zaagbladen. Verder zijn de zagen van X-ACTO ook van goede kwaliteit. Bij de aankoop van een zaag moet je goed opletten wat voor tanden er zijn op het blad. Hoe meer tanden, hoe dichter ze op elkaar gaan staan. Dit kan tot gevolg hebben dat je zaag snel gaat vollopen waardoor ze niet meer haar werk gaat doen.

Rietjes
Rietjes kunnen makkelijk als druppelteller gebruikt worden. Ze worden gebruikt (eenmalig!) om verf op te zuigen en in een mengbakje te deponeren. Goedkoop en handig.
Toiletpapier of zakdoekjes
Dit zeer goedkope materiaal wordt veel gebruikt: zowel om dingen af te vegen, om te maskeren bij het airbrushen, om de airbrush of penselen zuiver te maken, bij het dry-brushen,…; Dikwijls beter dan een vodje: altijd wit, absorbeert goed, en geen pluisjes.

Mengbakjes
Om te airbrushen moeten we onze verf verdunnen. Ook bij het gewoon schilderen is het beter om de verf niet rechtstreeks te gebruiken uit het potje. Het goedkoopst zijn de aluminium schaaltjes zoals bv de asbakjes in Mc Donalds. Deze zijn te verkrijgen in de Macro, in grote verpakkingen.
Schuurplaat
Dit is een glazen of plastic plaat die aan een zijde beplakt wordt met een heel vel schuurpapier. Voorwaarde is dat ze perfect vlak is. Vooral voor vliegtuigbouwers onmisbaar om onderdelen af te vlakken voor ze worden gelijmd (grid 320 of 400).

Verstuiver
Als kandidaat expert-modelbouwer zal je regelmatig schuren: en zoals reeds gezegd steeds met water. Je kan je schuurpapier in een bakje water dopen, maar een veel eenvoudiger methode is een verstuiver gebruiken. Zodra een deodorant- of haarproductverstuiver leeg is kan je deze goed uitwassen en vullen met water: eenvoudig en doeltreffend.
Snijmatje
Dit kan een echt snijmatje zijn waarvan de snede onmiddellijk dicht, maar ook glazen platen of plastiek kan gebruikt worden. Goedkoper dan een nieuw eiken tafelblad…

Boren en frezen set
Enkele kleine boren en frezen van verschillende grootte
zijn zeer handig voor het uitboren van gaatjes in delen van je model. Bijvoorbeeld gaatjes in de vleugels van vliegtuigen om de bewapening aan te hangen, het uitboren van lopen van wapens en of uitlaten en ga zo maar door. Je kan deze boren en frezen kopen in sets van verschillende diktes maar dit is vrij duur. Je kan beter in het begin uitkijken naar enkele maten die je voor jouw tak van de modelbouw nodig hebt en later je assortiment uitbouwen indien nodig. Goede boortje kosten ongeveer een 1 a 2 Euro het stuk. Informeer bij een bezoek aan de tandarts of hij geen boortjes/freesjes heeft die versleten zijn: hoe kleiner hoe fijner… Voor plastic modelbouw zijn ze meestal nog wel geschikt.